water: waterloze urinoirs

Er is een duurzamer alternatief voor het traditionele urinoir: het waterloze! Deze gebruiken, zoals doet vermoeden, helemaal geen water. Door een vochtafstotende nanocoating aan de binnenkant blijft er niets aan de urinoirs vastzitten. Onderin zit een laagje olie dat het vocht opvangt en insluit, zodat er ook geen geur achterblijft. Doorspoelen is dus niet nodig, wat zo’n 2 liter water per spoelbeurt bespaart. Als onderdeel van ons showcaseproject in het centrum van Amsterdam, Secret Village, hebben we al in verschillende horecagelegenheden de installatie van deze urinoirs bemiddeld. Door het intensieve gebruik in dit gebied besparen deze urinoirs elk wel 50,000 liter schoon drinkwater per jaar! We willen in Secret Village langzamerhand alle traditionele urinoirs vervangen. Niet alleen in bars en restaurants, maar ook in hotels en kantoren.

Traditionele urinoirs overspoelen bij drukte vaak. Horecaondernemers ervaren dan fysieke overlast, zoals overstroming, maar ook een tekort aan werkende toiletten en loodgieterskosten. De waterloze urinoirs overspoelen niet en hoeven alleen met een natte doek schoongehouden te worden.

We hebben ervoor gezorgd dat de ondernemers in Secret Village niets hoeven te betalen voor de waterloze urinoirs. Op elk urinoir dat in een Secret Village-horecagelegenheid is geïnstalleerd zit een advertentiescherm dat de kosten voor de aanschaf en installatie terugverdient voor de leverancier.

Waterloze urinoirs in Club Nyx · © Green City Buzz

Als je met je muis over de afbeelding beweegt, zie je hoe wij de Reguliersdwarsstraat voor ons zien. © Green City Buzz