Next-level gevelborder

In samenwerking met ons zusterbedrijf Green Value Creation, Baxter Building, de gemeente en het Knowledge Mile Park hebben we in de week van 10 december 2018 een gevelborder aangelegd die drie keer zo breed en dubbel zo diep is als de gemiddelde geveltuin in Amsterdam. De border siert de hele gevel van het hoekpand en een aantal aangrenzende monumenten van dezelfde eigenaar.

Uniek
80 meter lang, 1,20 meter breed en 60 centimeter diep is de gevelborder. Dat maakt hem uniek in de stad. De aanleiding voor dit project is het doel van Green City Buzz om de stad technisch, esthetisch en milieukundig écht goed te vergroenen. Vaak wordt stadsgroen niet in de volle grond maar in bakken geplant, wat niets toevoegt aan de regenwaterbestendigheid van de stad. Ook wordt er vaak oninspirerend groen gekozen, dat bovendien in de wintermaanden niet interessant is om naar te kijken. Klimgroen wordt daarnaast vaak vermeden, omdat het – meestal onterecht – als schadelijk voor gevels wordt beschouwd. Deze gevelborder is een showcase van hoe het óók kan: regenwaterbestendig, duurzaam en het hele jaar spannend om naar te kijken.

Amsterdam- & futureproof
De tuin telt 152 verschillende plantensoorten, die qua kleur en andere eigenschappen precies zo zijn uitgekozen dat ze zowel bij het karakter van Baxter Building als de omgeving passen. De tuin blijft het hele jaar interessant: door variërende bloeitijden is er altijd wat te zien. De planten komen bovendien niet uit de kas, maar van het land. Dat maakt ze sterker, waardoor ze zich snel en stevig wortelen. Ook hebben we voor veel behaard blad gekozen, dat fijnstof extra goed uit de lucht filtert. Zo is deze gevelborder in meerdere opzichten écht duurzaam. 

Foto’s van de dag van oplevering, © 2018-2019, Green City Buzz