IT’S HAPPENING! We hebben de eerste stap gezet naar een dak met zonnepanelen in Secret Village. Een van de grote platte daken in de straat is heel geschikt voor een zonnepanelensysteem (PV). We hebben een plan gemaakt en dit voorgelegd aan de pandeigenaar en hoofdhuurder, en die waren positief. We vragen nu subsidie aan. Als die goedgekeurd wordt, zijn we een stapje dichterbij het eerste grote zonnedak in Secret Village.

 

Daarom

We willen zonnepanelen in Secret Village omdat we zo in één klap veel groene energie kunnen opwekken. De overstap van puur grijze stroom naar (deels) zelfopgewekte groene stroom levert de ondernemers in Secret Village ook financiële voordelen op. Besparingen op de energierekening, bijvoorbeeld, maar ook PR- en media-aandacht. Zoveel grote PV-daken in de binnenstad van Amsterdam zijn er namelijk niet. Bovendien is er relatief veel platte dakruimte in de straat die nergens anders voor gebruikt wordt. Dus: win win!

 

Energiescans

Voor we het plan voor zonnepanelen hebben uitgewerkt, hebben we samen met de Gemeente Amsterdam en Klimaatroute energiescans uitgevoerd bij een aantal ondernemers in Secret Village. Voor een energiescan gaat een energie-expert van Klimaatroute langs bij de ondernemer om een uitgebreide check te doen op het pand en het bedrijf. Dan volgt een verslag, waarin alle rendabele maatregelen staan die energieverbruik kunnen verminderen. Dan weet de ondernemer precies wat er verbeterd kan worden, wat hij of zij daarvoor nodig heeft, wat het kost en bespaart, en wat de terugverdientijd is.

 

Financiering

We hebben in Secret Village aan de pandeigenaar en hoofdhuurder ook voorgesteld hoe het PV-plan gefinancierd kan worden. Zo is er bijvoorbeeld subsidie, en bestaat het duurzaamheidsfonds, dat een deel van of zelfs alle kosten van de aanleg kan financieren. Voor Secret Village hebben we een aanvraag gedaan voor een SDE+ subsidie voor een PV-installatie. Nu is het wachten op approval, en met een beetje geluk heeft SV straks PV!

 

Changing the game

We willen met ons programma een gamechanger zijn. Dat betekent dat we het systeem willen verbeteren. Nu moeten pandeigenaren individueel vergunningen en subsidies aanvragen voor zonnepanelen en zelf de installatie regelen. Dat is een hoge drempel. Daarom nemen wij dit de ondernemers nu uit handen, en zoeken we tegelijkertijd naar mogelijkheden om het subsidiesysteem in het vervolg te versimpelen.